nezdrava-strava-predstavuje-vetsi-riziko-nez-tabakove-vyrobky-Nezdravá strava představuje větší riziko než tabákové výrobky. Existují mnohé hrozby, které lidem všude na světě zničí zdraví. Ať už jde o alkohol, tabákové výrobky nebo stále narůstající počty závažných onemocnění. Z celosvětového hlediska je ale nejzávažnější nezdravé stravování. Členové Organizace spojených národů proto navrhují, aby se nezdravé potraviny výrazně zdanily.

„Nezdravé potraviny a jejich konzumace představují z celosvětového hlediska nejzávažnější riziko pro zdraví lidí, a to víc než dokonce stále více regulovaný prodej tabáku a tabákových výrobků. Proto by měla být v rámci všech států dohodnuta úmluva o adekvátním stravování,” uvedl v prohlášení vydaném na summitu Světové zdravotnické organizace belgický profesor Olivier de Schutter.
Podle Schuttera je celosvětový výskyt obezity natolik závažný, že by stejně jako regulace prodeje tabákových výrobků měla být stanovena dohoda o potravinách, která by měla zahrnovat „zdanění nezdravých produktů, regulaci prodeje potravin s vysokým obsahem nasycených tuků, soli a cukru”, a také je podle něj potřebný zátah na reklamy na nezdravé jídlo.

V prohlášení se také uvádí, že by měly být přepracovány zemědělské dotace tak, aby lokální výrobci a pěstitelé měli prostředky na produkci zdravých plodin, aby se ke spotřebitelům dostávaly výhradně zdravé, čerstvé a výživné potraviny, uvedl server FoxNews.
Schutter zastává názor, že pokusy o podporu lepší výživy a celosvětový boj proti obezitě budou fungovat pouze tehdy, bude-li zaveden řádný potravinový systém, na základě kterého bude možné regulovat přísun spotřebitelům.


Agresivní kampaně ovlivňují konzumaci

„Je vidět snaha dostat do povědomí lidí nutnost zjišťování kalorií, už se ale neřeší, o jaké kalorie jde, jaká je cena jednotlivých produktů, pro koho jsou více či méně kalorické potraviny dostupné a jak jsou uváděny na trh,” uvádí zpráva.
Také zdůrazňuje, že je potřeba lidi chránit před „agresivními dezinformacemi jednotlivých kampaní”, které mnohé jednotlivce ovlivňují v tom, co konzumují.
Zpráva byla vydána v pondělí 19. května prostřednictvím Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR).

Zdroj: Novinky.cz, 28.5.2014